dissabte, 21 d’agost del 2010

La via ferrada d'Innsbruck (Innsbrucker Klettersteig)

Una via que recorre set cims de la Nordkette (Tirol)


Des dels alterosos cims de la Nordkette, la gran serralada que s'aboca sobre la vall de l'Inn i la ciutat d'Innsbruck, capital del land del Tirol i dels Alps austríacs, la panoràmica és indescriptible, meravellosa, pura. Som a prop de la ciutat i en plena alta muntanya. És així, doncs, el camí que segueix la via ferrada d'Innsbruck, ubicada al parc natural de Nordpark.


Se surt de l'estació de muntanya Hafelekar (2.269 m), a la qual hi haurem pujat amb el nou funicular i el telefèric d'Innsbruck (Nordkettenbahnen). La llarga ruta ens duu a set cims de muntanya abans d'arribar al coll de Frau-Hitt-Sattel. I és que la via ferrada d'Innsbruck té una longitud de 3.300 m i un grau de dificultat mitjà, tot i que ha estat considerada com una de les rutes alpines més exigents per a l'excursionisme convencional.

  

Aquesta via ferrada ha estat sanejada recentment pels guies de muntanya de l'Escola Alpina d'Innsbruck (ASI) i pels equips de rescat de la ciutat d'Innsbruck. Han estat renovats més de la meitat dels 2.200 m de cables d'acer i els ancoratges que l'equipen, de manera que podem dir que és una ruta ben segura i en condicions excel·lents, tant d'equipaments com de qualitat de roca.


A dalt dels cimals, resseguim la carena per passos de cavall i talls escarpats a banda i banda. El que més emociona no és la via en si mateixa, ni la seva dificultat (segons com es miri), sinó el paisatge. El paisatge és immens, incomparable, net. Tot i que és un camí freqüentat i famós, és difícil de trobar una massificació d'excursionistes i d'escaladors en aquesta regió dels Alps. I això és el que compta, a la fi.


Arribant al pic de Kaminspitze (2.435 m). Al fons, coronat per dos muntanyencs, hi ha el Kemacher (2.480 m), el cim més alt d'aquesta via ferrada; però encara queda un bon trajecte de camí fins a arribar al coll de Frau-Hitt. Paga la pena continuar-lo i gaudir-ne.


Moltes parets d'aquesta via són ben dretes i amb un pati sensacional, amb vistes a la ciutat d'Innsbruck per un costat, petitíssima, i barrancs i espadats per l'altre costat, amb vistes a les muntanyes de Gleirsch-Halltal-Kette, a l'Alpenpark Karwendel, i a les muntanyes que fan frontera amb Alemanya.


Fotografia de Roger Rovira














Properament publicarem un extens reportatge sobre els Alps del Tirol a la revista Muntanya, a partir del material que vam aplegar el mes de juliol passat en aquesta regió d'Àustria, a petició i encàrrec de Innsbruck Tourismus.

Més informació a: www.innsbruck.info