dimecres, 11 d’agost del 2010

Un itinerari ecoturístic a la vall d'Enclar (Andorra)

Vegetació frondosa, dominis de l'isard i un antic enclavament estratègic: Sant Vicenç d'Enclar


Andorra la Vella és presidida a l'oest per l'abrupta serra d'Enclar, de la qual destaquen els cims anomenats del bony de la Pica (2.402 m), el pic d'Enclar (2.383 m) i el de Carroi (2.335 m). Un camí de boscos caducifolis, exuberants, plens de diversitat de flora i fauna. S'hi poden observar la major concentració d'isards i de rapinyaires.



A la vall d'Enclar s'hi accedeix des del nucli de Santa Coloma. L'inici del camí està dominat per saücs, cirerers i esbarzers. El camí puja molt dret al començament entre freixes, pi roig, alzines i noguers. A mesura que el camí s'enfila apareix el roure martinenc i el boix moll. El final de la pujada acaba al collet de Sant Vicenç, punt des d'on desapareixerà tot rastre urbà d'Andorra la Vella per endisar-nos en plena natura. Aquí tindrem la possibilitat de seguir la vall del riu d'Enclar fins al bony de la Pica o el pic d'Enclar, però també desviar-nos un moment a mà esquerra per visitar l'antic castell de Sant Vicenç d'Enclar.

SANT VICENÇ D'ENCLAR (O DE MONTCLAR)

Antic castell i església romànica d'Andorra la Vella, a l'esquerra del riu Enclar, límit amb la parròquia de Sant Julià de Lòria, al damunt de Santa Coloma.


Situat en un puig rocós ben estratègic, que controlava perfectament l'accés a la vall d'Andorra, l'església (totalment restaurada) està envoltada de les antigues restes del castell d'Enclar. En època visigoda ja existia la fortalesa d'Enclar, tperò no apareix documentada fins a l'any 952. Havia estat una propietat dels comtes d'Urgell, que van mantenir fins que van deixar en mans del bisbe d'Urgell i del monestir de Sant Serni de Tavèrnoles les seves possessions andorranes.

L'església de Sant Vicenç era fa uns anys un munt de runa. Està formada per una sola nau rectangular, acabada per llevant en un absis quadrat. A l'absis s'obren dues petites finestres en forma d'espitllera per l'exterior i esqueixades per l'interior.

Fotografia: Ferran Alexandri

1 comentari:

laura ha dit...

aquesta pagina esta bastant be per buscar info més endinsada d'andorra