divendres, 15 d’octubre del 2010

Una nova edició del "Llibre de Fortuna e Prudència" de Bernat Metge


Ahir es va presentar oficialment a la sala d'actes del palau Requesens, seu de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, l'edició crítica del Dr. Miquel Marco del Llibre de Fortuna e Prudència de Bernat Metge. Aquesta nova edició ha estat publicada per l'Acadèmia, amb col·laboració d'IVITRA i Digicotram-Prometeo (Universitat d'Alacant). En l'acte van intervenir la Dra. Júlia Butinyà, catedràtica de literatura catalana medieval de la UNED i acadèmica de la institució organitzadora; el Dr. Vicent Martines Peres, catedràtic de literatura catalana medieval i les seves relacions romàniques, de la Universitat d'Alacant, i el Dr. Miquel Marco, que va fer una exposició brillant sobre l'estudi d'aquesta nova edició filològica de l'obreta de Bernat Metge. L'acte també va comptar amb la presència del Dr. Antoni M. Badia i Margarit.

El Llibre de Fortuna e Prudència fou escrit l'any 1381 per Bernat Metge. És una paròdia del gènere literari del debat, i dins d'aquesta estructura típicament medieval, l'autor inclou una sèrie de reflexions i pensaments, que rebutgen la filosofia escolàstica i donen a la seva obra un clar contingut conceptual humanista.

A Miquel Marco, que entén la filologia des del vessant ampli -no pas l'estret i pobre- del vocable, l'interès per aquesta obra el va portar a trobar noves fonts literàries, principalment ran del vessant filosòfic i dels continguts. Fonts que són el mitjà que va utilitzar Metge per tal de poder establir una lectura interactiva amb el seu text, alhora que li donaven peu a una conversa continuada amb el lector. (Pròleg, a cura de J. Butinyà).


Apunt de: Ferran Alexandri.