dissabte, 1 de juny del 2013

60 anys de la primera ascensió a l'Everest


El 29 de maig de 1953, quan tot just acaben de passar seixanta anys, l'alpinista neozelandès Edmund Hillary i el xerpa nepalès Tenzing Norgay van trepitjar per primera vegada el cim de l'Everest (8.848 m), la muntanya més alta de la Terra. Aquestes paraules de Hillary relaten l'emoció d'aquell moment:


"Unes passes més i no hi haurà res per damunt nostre tret del cel. No hi havia cornises ni pinacles. Érem de peu dret tots dos junts al cimal. Hi havia lloc suficient per a unes sis persones. Havíem conquerit l'Everest."

Per commemorar els seixanta anys de la conquesta de l'Everest el diari The Guardian ha preparat una pàgina web amb un interessant vídeo d'arxiu de l'any 1953, on apareixen els protagonistes, Edmund Hillary y Tenzing Norgay, durant el moment de l'expedició i en declaracions posteriors per a la televisió:



També aporta la web de The Guardian altres vídeos relacionats amb la conquesta de l'Everest i recursos interactius amb les dades més destacades de seixanta anys d'expedicions a aquesta muntanya de l'Himàlaia, situada entre el Tibet i el Nepal.

Més informació d'interès la podem trobar a The Independent: "60 fets sobre la conquesta de l'Everest". Així mateix, la Royal Geographical Society ha inaugurat dues exposicions: "Everest 1953", una mostra fotogràfica de l'èpica expedició, i "Innovation Everest", que mostra el material de muntanya utilitzat a l'època.

TV3 també ha preparat un vídeo amb motiu dels 60 anys de la conquesta de l'Everest, on reflecteix que des de 1953 més de 6.000 alpinistes han repetit aquesta gesta; fins i tot un japonès de 80 anys ha pujat recentment a l'Everest i s'ha convertit en la persona de més edat a pujar aquesta muntanya.

Edmund i Tenzing


Eren les 11:30 del 29 de maig de 1953 quan el muntanyenc i explorador Edmund Hillary (Auckland, 1919 - Auckland, 2008) i el xerpa nepalès Tenzing Norgay (Nepal, 1914- Darjeeling, Sikkim, 1986) van coronar l'Everest, en el marc de l'expedició britànica que dirigia John Hunt, en què utilitzaren màscara d'oxigen. Sempre ens hem preguntat qui va ser el primer en arribar al cim, un misteri revelat només després la mort del company i amic Tenzing Norgay, quan el mateix xerpa ja havia declarat que hi va arribar tot seguit del seu company. Hillary, exemple d'humilitat, va explicar aleshores que Tenzing i ell anaven junts; mentre el xerpa lligava una corda, ell continuà avançant unes passes fins que es trobà en un lloc pla i exposat al vent, on no hi havia més espai al voltant. Sense tardar Tenzing es va reunir amb Hillary i tots dos es van quedar meravellats, tenint el món als seus peus.