dissabte, 26 d’octubre del 2013

Excursions geològiques al Pallars i l'Alt Urgell


Aquest excel·lent llibre de la desapareguda i eminent paleontòloga Nieves López Martínez (1949-2010) ha estat publicat per primera vegada l'agost del 2013, en català i castellà, per l'Editorial Entrecomes. L'obra neix d'una perllongada estada de l'autora a Rivert (Pallars Jussà) entre els anys 1993 i 1996, quan va organitzar, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Salàs de Pallars, una sèrie de cursos d'introducció a la geologia oberts a tothom, que ella mateixa va anomenar Cursos de geologia i paleontologia per a aficionats. Aquests cursos incloïen rutes i excursions de descoberta del territori, a través dels quals López volia familiaritzar els participants amb la geologia de la zona i transmetre'ls els seus coneixements sobre l'entorn.



Geologia i paleontologia per a aficionats recull en un sol volum els quatre cursos i tot el material que l'autora va preparar per a aquella ocasió: s'hi inclouen els textos, esquemes i imatges dels seus dossiers. Les fotografies han estat actualitzades pel seu fill, Iván Pérez. 



El llibre planteja una revisió d'aspectes teòrics sobre geologia històrica, geologia estructural, la interpretació dels fòssils i la dinàmica de la terra i el registre geològic, aspectes que s'aborden també en les excursions pel Boumort, el Montsec de Rúbies, la conca de Tremp i la zona de Salàs de Pallars. Aquestes excursions recorren platges fòssils amb una gran quantitat de restes d'animals marins, icnites i ous de dinosaure, antics esculls que avui trobem en barrancs de difícil accés, coves, congostos, terrasses fluvials, tot en una extensa àrea del paisatge prepirinenc. També s'inclou en aquest llibre una ruta per l'entorn de la Seu d'Urgell.

Geologia i paleontologia per a aficionats. Excursions pel Pallars i l'Alt Urgell
Nieves López Martínez
Fotografia d'Iván Pérez López
Barcelona: Entrecomes, agost 2013 [Col·lecció A Plaeret]