dissabte, 1 de març del 2014

Coneguem la geologia del Cadí i el Moixeró


El parc natural del Cadí-Moixeró és conegut per la seva bellesa paisatgística i els valors biòtics. Però, sovint, oblidem que aquest paisatge és el resultat d’una sèrie de combinacions de diversos processos geològics que la majoria desconeix i, precisament, en aquest escenari, és on es desenvolupa la flora i fauna singular protegida. Per aquests motius, Albert Martínez i Marc Tudela, han publicat una guia de la divulgació geològica d’aquest parc. El títol ja és suggeridor: Els tresors geològics del parc natural del Cadí-Moixeró 1Però l’interior és encara més engrescador, perquè és una guia eminentment visual. Predominen les figures il·lustratives i fotografies, que ens expliquen d’una manera clara i senzilla processos geològics que ens podrien semblar complicats.




La guia està dirigida a tots els visitants del parc, ja siguin excursionistes, amants de la natura o senzillament turistes sense coneixements previs de geologia. Hi trobarem tres itineraris. El primer, està dedicat al Pedraforca. S’inicia a Maçaners i acaba a Gòsol i es fa amb cotxe. El segon és al nord. El tema principal és la serra del Cadí. Es va en cotxe des de Martinet fins al refugi de Prat d’Aguiló. Després es puja a peu fins al Comabona. El tercer està dedicat a les fonts del Llobregat, i comença al clot del Moro i acaba al poble de Castellar de n’Hug. La majoria del trajecte es fa amb cotxe i es fan un parell de petites passejades a peu.

La guia té una novetat força interessant. Porta una aplicació per a smarts android que ens ajuda en els itineraris. La informació presentada en el llibre es complementa amb uns vídeos de curta durada que podem veure a traves de l’aplicació que ens haurem descarregat. En el vídeo, els autors ens expliquen, breument, el que cal veure en cada parada i, sovint, s’il·lustra amb una imatge o animació.



La publicació té 104 pàgines, de mida DIN A5, relligat en espiral i a les solapes de la portada hi ha un mapa topogràfic i un de geològic. Publica itinerarisgeologics.com amb un ajut de la Unió Europea.

Els tresors geològics del parc natural del Cadí-Moixeró 1. Pedraforca -Comabona - fonts del Llobregat
Albert Martínez i Marc Tudela
Barcelona: edició dels autors, octubre del 2013 [itinerarisgeologics.com]